2017-10-31 @ 15:29:33 / Vardag

Två månader i Thailand

 
Alltså wow. Nu har jag varit här i två månader. Tiden går så vansinnigt fort att jag knappt hinner med! Något som jag absolut inte hunnit med är att blogga. Det är fullt upp med annat och så fort jag är "hemma" på hotellet däckar jag. Så en sammanställning av vad som har hänt de senaste dagarna kanske är en bra idé?
 
1. Jag har varit till Bangkok.
Vilken upplevelse! Jag åkte dit med min kollega och vän Julia och stannade där i fyra dagar. Fantastisk mat, trevligt och MYCKET folk. Anledningen till att Bangkok var så packat med folk var kungens kremering/begravning.
 
2. Kungens begravning.
Kungen som var älskad av ALLA blev kremerad och det hölls en ceremoni under hela dagen (26/10). I princip alla butiker var stängda och många vägar var avstängda. Jag och Julia åkte hem till Takua Pa två dagar innan ceremonin för att undvika kaoset. Det enda som visades på TV:n var en direktsändning från ceremonin.
 
3. Förlängt mitt visum i Phang Nga.
För att kunna stanna (lagligt) här i Thailand under hela min praktik behövde jag antingen förlänga mitt visum med 30 nya dagar eller resa ut och sedan in i landet. Toy och jag gjorde därför en road trip till Phang Nga som ligger ungefär 1,5 timmes bilfärd bort. Besöket på immigration gick förvånansvärt smidigt och jag blev beviljad en förlängning efter att ha betalat 1900 baht.
 
4. Bokat en resa till Singapore.
I slutet av nästa månad kommer jag att åka till Singapore för att kunna fixa med uppehållstillstånd i Thailand under december månad. Det ska bli kul att se lilla Singapore och uppleva ett nytt asiatiskt land nu när jag ändå är här. 
 
Det var lite av vad som har hänt de senaste dagarna. Praktiken här på barnhemmet går rätt så bra, bara lite frustration över dålig kommunikation och intriger som pågår... Men det är bara att bita ihop och få lärdom av vad dålig ledarskap leder till.
 
Sa wai dee kha!

2017-10-19 @ 06:49:12 / Vardag

Turbulent

Bild från gårdagens solnedgång över Baan Nam Khem.
 
Det är verkligen oroligt här på min praktikplats. Personalen på barnhemmet bråkar med varandra och det blir grupperingar bland dem. Jag förstår delvis varför det är så pass oroligt som det är. Grundaren och chefen över hela stället har sekundär skelettcancer och har inte många veckor kvar. Hon är inlagd på ett sjukhus i en annan stad och det är hon som tidigare fått stället att fungera. Nu när hon inte är här för att kunna styra upp stället är det istället intriger bland personalen. Jag har två handledare här och de bråkar, så nu ignorerar de varandra. Hela situationen här är otroligt omogen och så långt ifrån professionellt som det kan bli. Igår tog ena handledaren mig till ett separat rum där vi hade ett möte med två andra som jobbar här. Det hela resulterade i att jag fick sitta i 1,5 h och lyssna på tre personer (inklusive min ena handledare) prata skit om min andra handledare som jag dagligen jobbar med.
 
Usch vad less jag är på detta omogna beteende som personalen har. Jag tycker synd om barnen som har barnhemmet som deras trygga plats och hem där de vuxna ska vara förebilder. Något som jag är tacksam över är min vän och "kollega" Julia som jobbar här som engelsklärare. Hon är från Australien så vi kan kommunicera jättebra med varandra och hon är "neutral" i allt detta bråk bland personalen men samtidigt har hon insyn i allt som händer på barnhemmet. Det har varit toppen att ha henne här att kunna snacka med och ha som bollplank. Imorgon åker vi till Bangkok och det känns väldigt skönt att få komma iväg från bråket! När jag kommer tillbaka hit till Takua Pa hoppas jag att jag har ny energi och att bråket har lugnat ner sig lite.
 
Sa wai dee kha!

2017-10-11 @ 09:05:00 / Nöje

Vattenfallet Sai Rung

 
Igår tog Toy mig till vattenfallet Sai Rung (vilket betyder regnbåge). Åh vad fint det var där! Vattenfallet var inte jättestort men det var tillräckligt stort för att kunna bada och "duscha". Det var underbart att bada i det svala vattnet, speciellt då det var 30 grader i luften. Jag skulle faktiskt säga att jag hellre föredrar att bada där i det svala sötvattnet än det varma saltvattnet i havet. Det är också härligt att slippa få en massa sand överallt, hihi!
 
De senaste dagarna har varit väldigt långa och fyllda med jobb. Igår hade vi avslutning för det projektet som Toy och jag har deltagit i med Rädda Barnen. Vi hade en ceremoni med konstutställning och teater med barnen. Jag hade verkligen inte förväntat mig att det skulle komma så många personer dit till utställningen, speciellt inte så många "viktiga" personer. Bland annat kom personer från polis och militär, direktörer från flertalet skolor i distriktet, ordförande för distriktets utbildningsutskott och hela provinsen Phang-Ngas direktör. Jag träffade Rädda Barnens ledare från Bangkok och blev faktiskt inbjuden till deras kontor i Bangkok. Vi får se om jag hinner kika förbi hos dem när jag åker dit. 
 
Jo! Jag och Julia har bestämt oss för att dra till Bangkok i slutet av nästa vecka och stanna där i fyra dagar. Ikväll ska vi boka flygbiljetter och ordna med transport till Phuket. Det kommer bli jättekul att åka dit och se huvudstaden. Vi är lite oroliga för att det kommer vara kaos där då vi kommer vara där dagarna innan kungens begravning. När begravningen äger rum kommer i princip hela Bangkok stängas ner, affärer, vägar osv. Tydligen kommer människor från hela Thailand resa till Bangkok för kungens begravning för att hedra honom. Tänk om kungen i Sverige hade samma respekt... ;-) I slutet av oktober är det dags för mig att förlänga mitt visum. Toy vill ta med mig till hennes hemstad i provinsen Songkhla och vi kommer på vägen dit åka förbi landsgränsen mot Burma för att förlänga mitt visum. I vissa södra provinser i Thailand är det oroligt med skottlossningar, bomber och terrordåd och dit ska man helst inte åka. Så igår kollade jag upp UD:s rekommendationer för att se vart det är osäkert att besöka. Självklart har de skrivit upp att avrådan i Thailand gäller Songkhla. Vi får se om Toy tar med mig till Songkhla för att bli av med mig eller inte!
 
Nu ska jag ta mig ett glas vin för att fira min helg. Ha det fint!
Sa wai dee kha!

2017-10-01 @ 10:52:44 / Vardag

Besök i Rommani

 
Igår var jag iväg med Julia (lärare från Australien som jobbar på barnhemmet) och Toy (min handledare) till en stad/by som heter Rommani. Det är ungefär 4 mil dit och Rommani ligger längre in i landet mot bergen. Jag blev inbjuden till en skola där av en rektor som jag träffade på thaifestivalen för någon vecka sedan. Jag hade förväntat mig en rundtur o.s.v. där på skolan men det visade sig att jag skulle hålla i en engelsklektion inför ca 25 elever... Så det var skönt att jag hade med mig Julia. Väl där sa rektorn till oss "Active learning! Improvise!", haha fatta att vi blev chockade när vi hade förväntat oss en rundtur och att endast hälsa på några elever. Efter en timme på skolan kom rektorn fram till oss och bad oss följa med honom till elefantsafarin på andra sidan vägen. 
 
Väl på elefantstället såg vi tre elefanter. De stod i skuggan och käkade stammar från bananträd. Jag tyckte elefanterna var lite läskiga just för att jag hört så många skräckhistorier om elefanter som dödat folk så jag stod på ett säkert avstånd från elefanterna. Snubbarna som jobbade med elefanterna tyckte tydligen att det var askul att jag var rädd för elefanterna och började gapskratta. De tvingade mig att klappa och mata en elefant, snubbarna skrattade i princip hela tiden. Det var faktiskt jättecoolt att klappa elefanten men det är så svårt att läsa av elefanterna, de känns otroligt opålitliga och helt plötsligt börjar de slänga runt med snablarna i full fart. Nja, jag släpper hellre ut dem i det fria och kikar från ett säkert avstånd!
 
Jag bjuder på en bild från Bangsak Beach som vi var till i torsdags och en bild på en elefant från elefantstället.
 
Sa wai dee kha!